Haaretz: Haniye yerine Sinvar’ın atanması İsrail’e, ABD’ye, arabuluculara ve Filistin halkına bir mesaj
3 mins read

Haaretz: Haniye yerine Sinvar’ın atanması İsrail’e, ABD’ye, arabuluculara ve Filistin halkına bir mesaj

T24 Dış Haberler

Hamas, geçen hafta İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen siyasi büro şefi İsmail Haniye yerine grubun Gazze komutanı Yahya Sinvar’ı atadı. İsrail, Sinvar’ı 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırının planlayıcılarından biri olmakla suçluyor ve bu da onu İsrail’in en çok aranan komutanlarından biri yapıyor. Sinvar’ın Gazze’de saklandığı tahmin ediliyor. İsrail’in ana akım medyasının önde gelen gazetelerinden Haaretz, “Bu atama, Hamas’ın İsrail’e, ABD’ye, rehine anlaşmasının arabulucularına ve Filistin halkına bir mesajı olarak görülüyor” diye yazdı. 

“Atama İsrail’e, ABD’ye, arabuluculara ve Filistin halkına bir mesaj”

Haaretz gazetesinde Jack Khoury imzasıyla yayımlanan yazıda, İsmail Haniye’nin öldürülmesinden sonra Yahya Sinvar’ın, Hamas Siyasi Büro Şefi olarak atanmasına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Yazıda, atamanın Gazze’deki savaşta masada olan her aktör için bir mesaj niteliği taşıdığı aktarıldı. Haaretz, “Bu atama, Hamas’ın İsrail’e, ABD’ye, rehine anlaşmasının arabulucularına ve Filistin halkına bir mesajı olarak görülüyor” diye yazdı. 

Yazıda, “Sinvar’ın bu göreve atanması, Haniye’nin öldürülmesinden önce bile örgütün en güçlü kişisi olduğunu teyit ediyor” denildi. 

“Liderler arasındaki çekişmeler etkili oldu”

Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Usame Hamdan‘ın, Sinvar’ın atamasıyla ilgili “Sinvar’ın seçiminin oy birliğiyle kabul edildiğini ve bunun da safların birliğini, Sinvar’ın tüm müzakere süreçlerinde başından beri bir ortak olduğu gerçeğini kanıtladığını” söylediği yorumunu hatırlatan yazı şöyle devam etti: 

“Ancak Hamas’ın yurtdışındaki kaynaklarının Gazze Şeridi’ne ilettiği mesajlar, Haniye’nin yerine Sinvar’ın seçilmesinde örgüt içi güç mücadelesi ve liderler arasındaki çekişmelerin etkili olduğunu gösteriyor”

Haaretz, birçok rapora göre Haniye ve Sinvar arasının açıldığını; gerçekte örgütün liderliğinin Sinvar ile Gazze tünellerindeki askerî kanat personeline doğru bölündüğünü yazdı. Gazete, Hamas’ın yurtdışındaki liderliğinin atamayla ilgili “liderliğin İsrail ile uzlaşmayan bir şekilde tasvir edildiği” vurgusunu hatırlattı. 

Muhammed Defi ve Mervan İsa’nın öldürülmesinin ardından Sinvar’ın “nispeten yalnız kaldığını” yazan gazete, liderin şu anda birden fazla rolü aynı anda üstlendiğini vurguladı: Hamas’ın siyasi bürosundan sorumlu olmak ve Gazze Şeridi’ndeki askerî grubu yönetmek. 

Gazeteye göre; Hamas’ın başlıca kaygılarından biri Sinvar’ın Gazze Şeridi’ndeki yeraltı tünellerindeyken örgütün yurtdışındaki lider kadrosuyla nasıl iletişim kuracağı ve ateşkes anlaşmasıyla ilgili temas ve görüşmeleri nasıl yürüteceği.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir